latinica | english

„Дани европске баштине“ – септембар

„Дани европске баштине“ су међународна културна манифестација чији су покровитељи Савет Европе и Европска комисија. Сваке године с другом темом, манифестација се одржава сваке године у септембру, у преко педесет земаља с циљем да се грађанима представи разноликост култура, традиције и обичаја. Том приликом грађанима је омогућено да погледају бројна здања и друга места која нису отворена за јавност или се отварају у ретким приликама.

Поштујући основне циљеве културне манифестације „Дани европске баштине“, као што су чување и представљање разноврсности и богатства националне културне баштине и идентитета, Народна банка Србије као учесник бројних домаћих и међународних културних манифестација, свесна времена и своје друштвене одговорности, узела је учешћа и у овом догађају.

Током једног викенда у септембру Банка отвара врата своје зграде у Улици краља Петра 12 за организоване посете. Грађанима се пружа прилика да уживају у ентеријеру једног од највећих и најлепших остварења у Београду у 19. веку. Зграда Народне банке Србије, изграђена у стилу неоренесансног академизма, наменски је зидана за Народну банку, а дограђена у периоду од 1922. до 1925. године. Пројекат за основни и дограђени део, укључујући и идејно решење за уређење ентеријера, израдио је Константин Јовановић, познати бечки архитекта српског порекла. Зграда је сврстана у споменике културе под заштитом државе.

Поред рагледања ентеријера, грађани у изложбеном простору могу да погледају основну поставку „Новац на тлу Србије“, којом су представљене специфичности наше културне баштине коју чини новац и поруке које емитује преко идејног решења и ликовног израза, као и тематске изложбе, кратке видео-записе и пратеће садржаје. На крају обиласка сваки посетилац добија сувенир – имитацију новчаницу са сопственим ликом.

Стручно вођење је обезбеђено. Улаз је слободан.

Иначе, изложбени простор Народне банке Србије отворен је за јавност сваког радног дана од 10 до 16 часова. Улаз је слободан.