latinica | english

„Ноћ музеја“ – мај

Међународна културна манифестација «Ноћ Музеја» представља јединствен начин оживљавања музејске културе у градовима широм света и има за циљ дугорочно повећање посећености музејских институција, приближавање музеја и музејских збирки грађанима, као и повезивање и сарадњу са сличним институцијама у земљи и иностранству.

Сваке године, ова културна манифестација посвећена је одређеној актуелној теми, која заокупља пажњу међународне музејске заједнице. Те ноћи, музејске и друге установе које се баве културом, односно промоцијом и очувањем културног наслеђа у служби друштва и његовог развоја, отварају врата својих институција од касних поподневних па све до раних јутарњих часова наредног дана.

Од 2007. године, Центар за посетиоце Народне банке Србије учествује у овој културној манифестацији, препознајући значај културно-историјског наслеђа и имајући на уму дефиницију коју је дао Међународни савет музеја (ICOM) – да је музеј стална непрофитна установа у служби друштва и његовог развоја, која је отворена за јавност, и која у сврху проучавања, образовања и задовољства, набавља, чува, истражује, излаже и представља најширем друштву материјална и нематеријална сведочанства човечанства и његовог окружења.

Ноћ музеја се одржава сваке године у мају, под патронатом Савета Европе, у склопу обележавања Међународног дана музеја (18. мај), који је 1977. године покренуо Међународни савет за музеје (ICOM).