latinica | english

Изложба "Лик Николе Тесле на новцу"

Година 2006. протиче у обележавању 150 година од рођења нашег великог научника и проналазача Николе Тесле. Овај велики јубилеј, који је Влада Републике Србије одредила за догађај од општег значаја за Републику Србију, Народна банка Србије обележава изложбом "Лик Николе Тесле на новцу", приказујући сва новчана издања чији је основни мотив Теслин лик, који уједно представља и најзаступљенију личност на нашем новцу.

Данас се Тесла сматра једним од најплоднијих генија у области електротехнике. Заслужан је за низ проналазака који су обележили савремену епоху, у првом реду за увођење наизменичне струје у широку употребу. У његова епохална открића убрајају се обртно магнетно поље, индукциони мотор, трофазни систем за пренос електричне енергије, трансформатор вискофреквентне струје и др. Такође је био један од пионира радио-технике, изумевши у тој области бежични пренос радио-таласа. О његовом научном доприносу сведоче речи америчког проналазача Армстронга: "Свет ће још дуго морати да чека на ум раван Теслином по стваралачким могућностима и по богатству маште."

Дугу традицију издавања пригодног кованог новца Народне банке обележиле су и серије настале поводом Теслиних јубилеја. Пре десет година, када је у Београду обележена 140-годишњица од рођења Николе Тесле, а када је светска научна јавност обележила и 100-годишњицу хидроцентрале на Нијагари, Народна банка Југославије је издала серију пригодног кованог новца са ликом Николе Тесле. Златник од 1000 динара, сребрници од 300 и 200 динара, као и новчић од 20 динара израђен од легуре за новац у оптицају, настали су у Заводу за израду новчаница и кованог новца - Топчидер.

И ове године, Народна банка Србије се прослави овог јубилеја прикључује издавањем серије пригодног златног и сребрног новца, али и пуштањем у оптицај кованог новца у апоену од 20 динара са Теслиним ликом.