latinica | english

Изложбена поставка „Народна банка Србије – национална и европска институција“ отворена у Стразбуру

У седишту Савета Европе, у Стразбуру, гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић отворио је данас изложбену поставку под називом „Народна банка Србије – национална и европска институција“ поводом одржавања 24. пленарне седнице Комитета експерата за процену мера које државе чланице предузимају у борби  против прања новца и финансирања тероризма „МАНИВАЛ“, у којој учествује и делегација Србије. Ову изложбену поставку Народна банка Србије је приредила у сарадњи са Сталном мисијом Републике Србије при Савету Европе и нашом делегацијом.

До 5. октобра 2007, у периоду председавања Србије Комитетом министара Савета Европе, међународна стручна јавност имаће прилике да се преко изложбене поставке ближе упозна са остварењима наше централне банке у спровођењу реформи, али и да се, кроз функционисање Народне банке Србије, подсети на садржајне историјске везе Србије са Европом.

У оквиру поставке приказани су примерци оптицајног новца Србије, публикације о заштити динарских новчаница од фалсификовања, као и две видео-пројекције о историјату Народне банке Србије и о хиперинфлацији с почетка деведесетих.