latinica | english

Централне банке Србије и Француске у време Првог светског рата

Изложба архивских докумената у склопу обележавања Дана франкофоније

Међународни Дан франкофоније, 20. март, већ двадесет година се слави током целог месеца марта на иницијативу чланова заједнице окупљене у оквиру Међународне организације франкофоније. Та организација броји 200 милиона особа које говоре француски, односно 55 држава сталних чланица и 13 чланица посматрача, међу којима је и Србија од 2006. године. Залаже се за веће присуство француског језика као средства међународне комуникације, образовања и подршке глобалном интелектуалном, научном и културном развоју. 

Обележавању међународног Дана франкофоније и ове године се придружила Народна банка Србије свечаним скупом који је одржан 18. марта у холу пословне зграде на Славији.

Ова манифестација подсетила је на чврсте везе између централних банака Француске и Србије у току Првог светског рата, али и указала на њихову актуелну сарадњу. Те констатације су поткрепљене премијерно приказаним филмом “Србија у Великом рату, 1914–1918”, који је израдила Народна банка Србије у сарадњи с Југословенском кинотеком, као и изложбом архивских докумената под називом  “Централне банке Србије и Француске у време Првог светског рата”. У том тешком времену, Привилегована народна банка Краљевине Србије у избеглиштву нашла је уточиште под окриљем француске државе и Банке Француске. Њено привремено седиште било је у Марсеју, где је, упркос ванредним околностима, успевала да извршава своје редовне функције и делатности. Званицама је такође приказана презентација о сарадњи две националне банке у новије време под називом “Савремена сарадња Народне банке Србије и Банке Француске”.

У оквиру месеца Франкофоније Народна банка Србије је одржала едукативне радионице на тему „Пет чула и новац“. Оне су окупиле децу узраста девет и десет година из Француске школе у Београду, ОШ Владислав Рибникар и ОШ Ћирило и Методије.