latinica | english

Народна банка обележила Међународни дан Франкофоније

Разноврсним програмима у Београду и Нишу у току марта, Народна банка Србије се трећу годину заредом укључила у обележавање Међународног дана Франкофоније, објединивши промоцију језичке и културне разноликости и активности које спроводи на плану финансијске едукације грађана, посебно најмлађих.

Место централног обележавања је ове године био град Ниш. Од 18. до 29. марта 2008. године у галерији „Србија“ биле су постављене изложбе под називом „Централне банке Србије и Француске у Првом светском рату“ и „Народна банка Србије национална и европска институција“. У склопу изложби посетиоцима је приказивана презентација на српском и француском језику о самим почецима рада Народне банке – „Народна банка Србије – Народна банка Белгије, досије Бошман 1884/85“.

Изложбе је отворио гувернер Радован Јелашић у присуству Милоша Симоновића, градоначелника Ниша, и Паскал Делпеш, директорке Француског културног центра у Београду, која је представљала амбасадора Француске у Србији. На отварању су, поред представника дипломатског кора, присуствовале и бројне угледне званице из културног, друштвеног, пословног и политичког живота региона, као и представници медија.

Програм обележавања је укључивао и креативне радионице, организоване у сарадњи с Француским културним центром, на теме „Пет чула и новац“, „Нацртај новчаницу по свом избору“ и „Знаменити Срби“. Једну од радионица обишао је и француски амбасадор Жан Франсоа Терал, који је заједно с градоначелником Милошем Симоновићем потписао неке од дечјих цртежа.
Такође, програм је обухватио и предавања у шест нишких основних и четири средње школе о историјату и активностима Народне банке као централне банке Републике Србије и о значају динарске штедње.

Кад је реч о обележавању у Београду, ту су, поред предавања и представљања изложбених поставки на француском језику, организоване и радионице за ученике Основне школе „Владислав Рибникар“.

Програм је заокружен турниром у малом фудбалу, на коме су, поред екипе Народне банке Србије, учествовале екипе државних институција, амбасада Француске, Канаде, Грчке и Бугарске и екипе Финдоместик банке, Меридиан банке и ЕФГ банке. Селекција Народне банке је освојила прво место победивши у финалу екипу Финдоместик банке.

Програм обележавања Међународног дана Франкофоније и представљања Народне банке Србије у Нишу и Београду у 2009. години – када Народна банка слави свој 125. рођендан – обухватио је 2.044 особе, у највећем броју младе.