latinica | english

Обележавање Међународног дана Франкофоније

Четврти пут заредом, Народна банка Србије обележава Међународни дан Франкофоније у оквиру активности за јавност које су усмерене на унапређење међународне сарадње и културне размене. За централно место обележавања те манифестације је ове године одабран Нови Сад, у коме се налази огранак Француског кутурног центра.

Тим поводом, Народна банка Србије је у Галерији Матице српске у уторак 2. марта, у 18 часова, отворила  изложбу под називом „Новац на тлу Србије – Израда новчаница Народне банке у Француској – крај XIX и почетак XX века“. Изложбу је отворио Жан Франсоа Терал, амбасадор Француске, у присуству градоначелника Новог Сада Игора Павличића и вицегувернера Народне банке Србије Бојана Марковића.

Посетиоци изложбе ће бити у прилици да, поред одабира новчаница Народне банке које су израђиване у Француској до почетка рада Завода за израду новчаница у Топчидеру, 1930. године, и дела нумизматичке колекције Народне банке, први пут виде историјске експонате Завода за израду новчаница и кованог новца. У питању су оригиналне гравуре у дрвету и металу аверса и реверса неких новчаница рађених у Француској, као и цртежи за новчанице и фотографије рађени у Заводу.

Током трајања изложбе биће одржане и радионице на француском језику у сарадњи са Француским културним центром, као и предавања за ученике основних и средњих школа, чији је циљ стицање основних знања о историјату новца, значају штедње, фалсификатима и како их препознати, о финансијским производима и улози и задацима Народне банке Србије.

Изложба ће бити отворена до 14. марта.