latinica | english

У Музеју у Пријепољу отворена изложба Народне банке Србије под називом „Новац на тлу Србије“

У четвртак 15. априла, у Музеју у Пријепољу гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић отворио је, у присуству председника општине Пријепоље Драгољуба Зиндовића и директора Музеја Славољуба Пушице, изложбу под називом „Новац на тлу Србије“. Изложба обухвата три целине: oдабир из нумизматичке збирке Народне банке Србије, поставку о изради новчаница Народне банке у Француској крајем 19. и почетком 20. века и архивску поставку о односима између Централне банке Француске и Србије у Првом светском рату.

Изложба хронолошки прати новац који је био у употреби на територији данашње Србије од његове најраније појаве до последњих новчаних емисија, а употпуњена је историјским експонатима Завода за израду новчаница и кованог новца Топчидер – оригиналним гравурама у дрвету и металу аверса и реверса неких од новчаница рађених у Француској, као и пратећим филмовима о историјату Народне банке, хиперинфлацији и о Заводу за израду новчаница Топчидер.

Предвиђено је да се током трајања изложбе, поред представљања изложбене поставке посетиоцима, за ученике основних и средњих школа одрже предавања како би стекли основна знања о историјату новца, значају штедње, фалсификатима и како их препознати, као и о улози и задацима Народне банке Србије као централне банке Републике Србије.

У склопу програма отварања изложбе, гувернер Радован Јелашић је током дана у Музеју у Пријепољу одржао састанак с представницима привреде и општина Прибој, Пријепоље, Нова Варош и Сјеница, на коме се разговарало о актуелној економској ситуацији у Србији.

Изложба ће бити отворена до 27. маја.