latinica | english

Изложба „Ђорђе Вајферт – живот и време“

Поставка о животу и раду Ђорђа Вајферта, најпознатијег и доживотног почасног гувернера Народне банке Србије с почетка њеног рада, је отворена за јавност за Ноћ музеја у мају 2010. године, и свечано отворена 2. јула 2010. године, на дан обележавања почетка рада Народне банке Србије.

Ђорђе Вајферт је био импозантна и свестрана личност – индустријалац, истраживач, банкар, колекционар и добротвор, човек изузетне животне енергије и предузетничког духа, који је свој живот посветио развоју индустрије и банкарства у држави, као и двема животним страстима – истраживању и колекционарству, а познат је и као велики добротвор српске државе с почетка 20. века.

Изложбу чини одабир фотографија и највреднијих примерака кованог новца из његове нумизматичке збирке од преко 14.000 примерака кованог новца, архивска документа и експонати из година које је провео на челу Народне банке Србије, истражујући налазишта руда у Србији и развијајући индустрију пиварства и руднике, као и избор експоната везаних за његов добротворни рад. На поставци су по први пут изложене личне фотографије и мали број сачуваних личних предмета Вајферта које су позајмљени од гђе Јелене Грамберг, унуке Вајфертове сестре Ане. Његова укупна заоставштина, која је илустрована овом изложбом, је немерљива по вредностима које је неговао и широком пољу његовог пословног и животног ангажмана.