latinica | english

У Бриселу отворена изложба Народне банке Србије

У Научној библиотеци Народне банке Белгије у Бриселу, 9. новембра 2010. године отворена је изложба „Историјске везе и сарадња између централних банака Србије и Белгије 1883 – 2010.“
 
Изложбу су отворили гувернери централних банака Србије и Белгије Дејан Шошкић и Ги Куадaн у присуству амбасадора Републике Србије у Бриселу Радомира Диклића и амбасадорке Мисије Републике Србије при Европској унији Роксанде Нинчић, затим представника европских, белгијских и српских институција и других угледних званица.

Изложба, коју је поводом белгијског председавања Савету министара Европске уније припремила Народна банка Србије у сарадњи с Народном банком Белгије, представља историјске везе две централне банке, њихов значај за развој српских институција и државе, досадашња достигнућа српске централне банке у реформама, као и везе између две државе. Изложбена поставка употпуњена је и историјским експонатима Народне банке Белгије који сведоче о техничкој помоћи коју је та банка пружила приликом оснивања Привилеговане народне банке Краљевине Србије, 1884–1885. године.

У делу поставке посвећеном привредним везама две државе изложени су историјски експонати „Клуба љубитеља тимочких пруга“ из Зајечара, који илуструју период експлоатације рудника Вршка чука, превоз угља „белгијском пругом“ до луке Радујевац на Дунаву и рад брикетнице чији су власници били Белгијанци, крајем XIX века.

На изложби је представљена и књига Србија – административна, економска и трговачка, према виђењу Емила де Боршграва, министра резидента Белгије у Београду, октобра 1883. године, као и његови исцрпни извештаји Министарству иностраних послова Белгије о Србији тога времена.

Изложба ће бити отворена до 14. јануара 2011. године.