latinica | english

У Бриселу отворена изложба "Српски новац од XIII до XXI века"

Изложба „Српски новац од XIII до XXI века“, коју су заједнички припремиле Матица српска и Народна банка Србије, уз подршку Министарства спољних послова Србије и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Аутономне Покрајине Војводине, отворена је синоћ у згради дипломатске Мисије Србије при Европској унији у Бриселу.

Изложбу је свечано отворио Дејан Шошкић, гувернер Народне банке Србије. У име домаћина изложбе званице је поздравила амбасадорка Мисије Републике Србије при Европској унији Роксанда Нинчић. Присутнима се обратио и аутор пројекта професор Душан Николић, представник Матице српске. Отварању изложбе присуствовали су високи званичници Србије и Белгије и велики број угледних званица, као и Весна Арсић, амбасадорка Србије у Белгији.

Током трајања изложбе домаћа и страна јавност ће имати прилику да погледа богато културно и историјско наслеђе српске државности, духовности и свеопште културе од 13. века до данас представљено кроз српски новац. Поред тога, дате су најважније назнаке о новцу, његове карактеристике, као и место настанка, који га чине посебним и препознатљивим у регионалним и светским оквирима. Аутори изложбе су настојали да изложба буде визуелно атрактивна, садржајна и самим тим прилагођена и намењена широкој публици. У складу с тим, урађени су богато илустровани каталог и деплијан на српском и енглеском језику.

Изложба у Бриселу биће отворена за јавност до 10. јуна.