latinica | english

У Паризу отворена заједничка изложба Народне банке Србије и централне банке Француске

У централној банци Француске у Паризу 15. јуна отворена је заједничка изложба Народне банке Србије и централне банке Француске под називом „Београд – Париз: Приче о једној сарадњи (1886–2012)“.

Изложбу је свечано отворио Дејан Шошкић, гувернер Народне банке Србије. Отварању су присуствовали Кристијан Ноаје, гувернер централне банке Француске, Диана Драгутиновић, вицегувернер Народне банке Србије, Душан Батаковић, амбасадор Републике Србије у Француској, високи званичници обеју држава, као и друге угледне званице.

Изложба је посвећена сарадњи и богатим историјским везама две централне банке. Сарадња, која је успостављена почетком рада Народне банке Србије, огледала се у саветодавној функцији која је дотицала сегменте организације пословања и персоналних питања. Важан део те сарадње односио се и на израду новчаница.

На изложби су представљени архивски документи, фотографије и други мултимедијални садржаји. Поред тога, посетиоци могу да погледају и презентацију „Пријатељство које траје“ о савременој сарадњи две централне банке и филм „Србија у Великом рату“, који је за потребе Народне банке Србије приредила Југословенска кинотека.

Изложба ће за јавност бити отворена до 3. јула.