latinica | english

Изложба поводом обележавања 130 година од почетка рада Народне банке Србије и десет година рада Центра за посетиоце

Поводом одржавања XXI Годишње конференције Међународног савета музеја новца и банкарства – ICOMON 2014, којој је Народна банка Србије домаћин, у среду, 2. јула, у 19 часова, у Галерији  НБС на Славији, Немањина 17, биће свечано отворена изложба аутора из неколико земаља учесница конференције под називом „Знањем победи“.

Овогодишња конференција посвећена је очувању баштине и финансијској едукацији коју спроводе музеји новца централних банака и других банака, као и музејске институције учесница конференције. Земље које учествују на изложби представиће своје активности кроз плакате, фотографије новчаница и кованице из својих земаља, као и разноврсне едукативне материјале.

Истовремено, биће отворена и ретроспективна изложба Центра за посетиоце Народне банке Србије посвећена десетогодишњици његовог рада, у склопу које ће бити приказани одабрани садржаји из досадашњих изложбених и едукативних активности, а који су преко позивница, плаката, принтова, фотографија новчаница и догађаја, каталога, овековечени и сачувани као документ за будуће генерације.

Овим активностима Народна банка Србије обележава 130 година рада, од дана када је под именом Привилегована народна банка Краљевине Србије, 2. jула, 1884. године, званично почела са радом.

Изложба ће бити отворена за јавност од 3. јула до 31. августа.