latinica | english

У Народној банци Србије одржана годишња конференција Међународног комитета музеја новца и банкарства – ICOMON 2014.

Народна банка Србије, у години када обележава 130 година од почетка рада и десет година рада Центра за посетиоце, била је од 1. до 4. јула домаћин годишње конференције Међународног комитета музеја новца и банкарства – ICOMON, струковне музејске организације под патронатом УНЕСКО-а. Конференција, која је окупила 49 учесника из 24 земље света са пет континената, одржана је први пут у југоисточној Европи, чиме је одато признање Народној банци Србије за изложбене и едукативне активности које спроводи у оквиру Центра за посетиоце.

Конференцију су свечано отворили господин Веселин Пјешчић, вицегувернер Народне банке Србије, госпођа Кристел Сколарт, председник ICOMON-а и господин Славко Спасић, председник  ICOM Србије. У име Центра за посетиоце Народне банке Србије, учеснике конференције поздравила је госпођица Лана Крунић, директор Одељења за комуникације.

Ове године конференција је посвећена очувању баштине и финансијској едукацији коју спроводе музеји новца централних и других банака и музејске институције учесница конференције из Русије, Велике Британије, Француске, Швајцарске, Холандије, Финске, Италије, Аустралије, Црне Горе, Македоније, Марока, Либана, Кипра, Кине, Литваније, Уганде, Мозамбика, Анголе, Сједињених Америчких Држава, Бразила, Аустралије, Индонезије и Јапана, и Србијe, домаћина конференције.

Kонференцији су присуствовали представници 17 централних банака, и то из: Русије, Велике Британије, Холандије, Италије, Црне Горе, Македоније, Марока, Либана, Литваније, Кипра, Кине, Уганде, Анголе, Мозамбика, Индонезије, Бразила и Србије. Своје активности и искуства, кроз презентације, представили су учесници из 15 институција.

Поводом обележавања јубилеја Народне банке, у холу модерног здања на Славији, свечано је отворена изложба аутора из девет земаља учесница Годишње конференције ICOMON-a 2014 (Мароко, Индонезија, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Јапан, Брaзил, Црна Гора, Македонија и Србија) под називом „Знањем победи“, који су представили своје активности кроз плакате, фотографије, новчанице и кованице, као и едукативне материјале. Изложбу је отворила гувернер Народне банке Србије, госпођа Јоргованка Табаковић.

У исто време,  ретроспективном изложбом Центра за посетиоце Народне банке Србије, која је посвећена десетогодишњици рада, приказани су одабрани садржаји из ранијих изложбених и едукативних активности, а који су преко позивница, плаката, принтова, фотографија, новчаница, каталога и деплијана овековечени као документ за будуће генерације.