latinica | english

Ђорђе Вајферт – индустријалац и истраживач, банкар и колекционар

Поводом 123. годишњице Народне банке Србије, у холу пословне зграде на Славији отворена је, 2. јула 2007. године, изложба под називом
„Ђорђе Вајферт – индустријалац и истраживач, банкар и колекционар“. Изложбу чини 386 примерака кованог новца из његове нумизматичке збирке, као и архивска документа из година које је провео на челу Народне банке Србије. Изложба је постављена у сарадњи с Народним музејом, у склопу договора о чувању уметничких слика и предмета из Народног музеја у Народној банци Србије током трајања реконструкције Музеја.

Збирку је око 1878. године почео да сакупља брат Ђорђа Вајферта, Хуго, наставио је отац Игњат, да би, на крају, породичну страст за колекционарством наследио сам Ђорђе Вајферт и збирку увећао до импозантног броја од 14.114 примерака кованог новца. Колекција је за њихових живота увећавана набавкама од београдских трговаца, откупом других збирки и откупом костолачког рудника, смештеног непосредно уз остатке нумизматиком богатог римског Виминацијума.

Пред избијање Првог светског рата, збирка је по Вајфертовој одлуци ужурбано спакована и из Панчева пребачена у Беч, одакле је враћена, да би 1923. године била поклоњена Универзитету у Београду. Збирку су у Вајфертовој вили у Београду сређивали и пописивали познати нумизматичари, а до предаје на чување и проучавање Народном музеју у Београду била је смештена у Универзитетској библиотеци.

Ова високо вреднована колекција обухвата примерке монетарних емисија свих периода, од  антике до савременог доба: грчких градова на Балкану, Сицилији и јужној Италији, римски републикански и царски новац, ковање македонских краљева Филипа II и Александра Македонског, затим збирке келтског новца, такозваног рудничког новца II века кованог за руднике у Горњој Мезији, Далмацији и Панонији, мању збирку имитација IV века, значајан фонд византијског новца од V века до пада Цариграда, као и примерке средњовековних фризашких пфенига и европских талира.  

Изложба ће за јавност бити отворена до средине децембра 2007. године, сваког радног дана од 10 до 16 часова у холу зграде Народне банке Србије на Славији, Немањина 17.