latinica | english

Изложба у фотографија из живота Махатме Гандија и историјских споменика Индије

У холу пословне зграде Народне банке Србије на Славији, 17. септембра 2007. године отворена је изложба фотографија о животу и филозофији Махатме Гандија и историјским споменицима Индије, виђених објективом Раше Секуловића. Изложбу је организовала амбасада Индије у сарадњи са Министарством културе и Народном банком Србије, поводом обележавања 60 година независности Индије, 150 година од првог рата против колонијалних сила, као и одлуке УН-а да 2. октобар, Гандијев рођендан, прогласе за међународни Дан ненасиља.

Изложба је отворена на традиционални индијски начин, паљењем миришљавих свећа, уз присуство гувернера Народне банке Србије Радована Јелашића, као и представника владе Србије – министра трговине и услуга Предрага Бубала, министарке за науку Ане Пешикан, министра за образовање Зорана Лончара и бројних представника дипломатског кора.

О Гандијевом животу говорио је духовни вођа Индије и овогодишњи кандидат за Нобелову награду за мир Шри Рави Шанкар, који је нагласио да је ова предивна изложба сећање на Гандија, његов живот и његову мирну борбу против колонијалних господара, која је постала симбол борбе за независност у 20. веку.

Изложба обухвата црно-беле фотографије које представљају путовање кроз Гандијев живот, од детињства преко младости све до славних дана борбе за слободу и независност, као и изванредне фотографије у боји историјских споменика и призора из Индије, које је Раша Секуловић забележио пориликом овогодишње посте Индији. Овим фотографијама, уметник је приказао своје уверење да је Индија, као ризница и колевка традиције, религиозних веровања и културног наслеђа, непресушна инспирација за цео свет.

Изложба је отворена за јавност до половине октобра, а посетиоци ће бити у прилици да поред фотографија погледају и видео материјал који приказује напредак који је Индија последњих година постигла у области информатичке технологије, биотехнологије и свемирских истраживања, као и неке туристичке локалитете.