latinica | english

Изложба Саве Стојкова

У складу са трајном опредељеношћу Народне банке Србије да поред испуњавања својих основних циљева допринесе и културном идруштвеном животу Србије, у пословној згради Народне банке на Славији, 20.02.2008. отворена је изложба једног од наших најистакнутијих сликара, Саве Стојкова. Свесна своје друштвене одговорности, Народна банка би требало да буде пример и осталим институцијама. 

Присутнима се на отварању изложбе говором обратио гувернерРадован Јелашић, истакавши да овом изложбом Народна банка Србије подржава праве вредности трудећи се да своју земљу учини лепшом и напреднијом. Изнео је и занимљиву чињеницу да је Народна банка још пре четрдесет година препознала значај и вредност дела Саве Стојкова, чија је изложба тада била постављена у згради у Улици краља Петра. Затим је позвао све заинтересоване да посете изложу и уживају у посебној сликарској причи о Војводини и њеним људима и да се увере зашто је енглески институт у Кембриџу управо Саву Стојкова уврстио међу сто најбољих сликара на свету у прошлој години.

Сава Стојков је рођен 1925. године у Сомбору, где и данас живи и ради. Своју страст према сликарству, открио је још у детињству. Пошто је највише времена проводио напољу, у природи, она је постала његова највећа инспирација. Захваљујући готово невероватној дисциплини, Сава Стојков је вероватно један од најпродуктивнијих сликара данашњице. Насликао је више од 40.000 слика, а то је више од читавог сликарског опуса који је за собом оставио генијални Пабло Пикасо! Самоуки панонски маг, техником сродној наиви, неуморно слика бачке пејзаже, салаше и људе из сећања, каквима је некада, у време уметниковог детињства, обиловала Војводина. Због тих нахерених тршчаних кућерака и чапљастих ђермова у чаробно топлим, а сетним нијансама, овог Сомборца заволео је цео свет.

Нема виђеније галерије на планети, која није угостила СавуСтојкова. Добитник је више од 20 награда и признања. Међу најзначајнијим су: Награда за животно дело (1993. године) и "Масарикова" награда Чешке академије уметности, која му је урученау Прагу 1996. године.

Изложба је продајна и биће отворена за грађане радним данима од10 до 14 часова.