latinica | english

Tајна Лепенског Вира

У холу пословне зграде Народне банке Србије на Славији, у присуству представника амбасада, културних, научних и државних установа, 10. маја 2008. године отворена је изложба „Тајна Лепенског Вира“, чиме је обележен и Дан Народног музеја у Београду. Званицама су се на отварању обратили гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић, Војислав Брајовић, министар културе Србије, Татјана Цвјетићанин, директорка Народног музеја, а изложбу је отворио академик Никола Тасић.

Лепенски Вир је смештен на обали Дунава, у скоро неприступачном делу Ђердапске клисуре. Истраживање овог локалитета било је део великих заштитних истраживања повезаних са градњом Ђердапске бране. Испод малог неолитског насеља неочекивано су пронађени пажљиво планирани објекти, гробови који указују на посебне ритуале, предмети од кости, рога и камена, као и монументалне камене скулптуре, од којих су највредније и најзачајније представљене овом изложбом. Даљим истраживањем утврђено је да Лепенски Вир може да се сматра центром сложене и интригантне мезолитске културе, из 7. века пре нове ере.

Изложене скулптуре, међу којима су Прародитељка, Адам, Водена Вила и Хронос, биле су извор различитих тумачења. Поред тога штоје био станиште, локалитет Лепенског Вира представља и светилиште, те нам ова изложба нуди и једно од могућих тумачења ових врхунских дела као представа бога Сунца у његовим различитим обличјима. Скулптуре су део археолошке збирке Народног музеја у Београду, где су биле излагане у оквиру сталне поставке и повремених тематских изложби, од којих је последња велика била још давне 1983. године.

Изложба „Тајна Лепенског Вира“ представља плод успешне сарадње Народне банке Србије и Народног музеја у Београду, у жељи да културно наслеђе буде доступно јавности.
Поставка ће бити отворена до децембра ове године, сваког дана осим понедељка од 10 до 22 часа. Поред оригиналних скулптура из Лепенског Вира, посетиоци ће имати прилику да погледају и видео запис о радовима на овом локалитету, као и неколико реплика прилагођених особама са оштећеним видом.