latinica | english

Изложба "Сошана"

Отварање изложбе аустријске уметнице Сошане у понедељак, 19. јануара представља први у низу културних догађаја којима ћемо обележити годину јубилеја – 125 година од отварања првог шалтера Народне банке. Гостовање изложбе се организује на иницијативу приватне галерије Дали арт уз подршку Аустријског културног форума, агенције аустријске владе за промоцију међународне културне размене.

Присутнима се на отварању изложбе обратио амбасадор Аустрије Клеменс Koja, истакавши специфичности и значај Сошаниног стваралаштва. Након тога, изложбу је отворио министар културе Небојша Брадић, који је у свом говору нагласио да је у време реконструкције шест великих музеја у Београду изложбени хол Народне банке Србије постао чувар уметничког живота престонице, што је потврђено и отварањем ове међународне изложбе.

Сошана је рођена 1. септембра 1927. године у Бечу као Susanne Schüler, у јеврејској породици средњег сталежа. Њено уметничко име, које је узела после прве велике  изложбе у Хавани 1948. године, на хебрејском значи љиљан. Позната је као космополита и уметница која је живела и стварала на свим меридијанима и била савременица и пријатељ највећих имена уметности 20. века. После боравка у Паризу, бежећи од западне цивилизације, у потрази за надахнућем путује у Мексико, Кину, Индију и Јапан и проучава источњачку културу и уметничке технике – акварел и калиграфију. Након тога, седамдесете проводи у Њујорку, новој светској уметничкој престоници, дружећи се с водећим именима њујоршке уметничке сцене. У Аустрију, где и данас живи, враћа се 1985. године.

Њена дела су изложена у музејима савремене уметности у многим светским метрополама и налазе се у највреднијим колекцијама, као што су уметничка колекција аустријске централне банке и колекција Гугенхајм.

Изложба ће за јавност бити отворена радним данима до 20. фебруара од 10 до 16 часова.

Стручно вођење кустоса изложбе магистра Драгане Ковачић, музејског саветника, биће организовано у четвртак, 29. јануара у 18 часова.