latinica | english

Изложба Истраживачке станице „Петница”

У среду 25. фебруара 2009. године, у 12 часова, у холу пословне зграде Народне банке Србије на Славији отворена је изложба Истраживачке станице „Петница“, независне непрофитне организације за ваншколско образовање из природних, техничких и друштвених наука. Реализацију изложбе су помогли Народна банка Србије и Министарство животне средине и просторног планирања. Отварајући изложбу, присутнима су се обратили стручњаци из Истраживачке станице, државни секретар у Министарству животне средине и просторног планирања др Ивица Радовић и, у име Народне банке, саветник у Одељењу за комуникације Невенка Савовић.

На изложби су представљени радови – самостални истраживачки пројекти полазника седме конференције „Корак у науку“, једине мултидисциплинарне научне конференције за средњошколце у Европи, која је одржана у Петници 2008. године. Та конференција је представљала природни завршетак целогодишњег програма у Истраживачкој станици, као и прилику за полазнике да осете атмосферу научног скупа и јавно представе своје радове.

У току 2008. године учесници конференције „Корак у науку“ су похађали укупно 130 различитих семинара. У припреми и реализацији тих семинара учествовало је преко 600 стручних сарадника Истраживачке станице из више од стотину научних институција и факултета.

Народна банка Србије је, подржавши организовање изложбе, препознала значај алтернативног образовања и потврдила своју опредељеност да активно учествује у едукацији млађих нараштаја.

Изложбу, која ће бити отворена до 7. марта (од 9 до 17 часова), пратиће и тематска предавања из различитих научних области, нпр. астрономије, физике и психологије.