latinica | english

Изложба ромске писане културе

У холу пословне зграде Народне банке Србије на Славији је отворена изложба Алав е роменго - изложба ромске писане културе. Изложбу је организовала Народна библиотека Србије под покровитељством Министарства културе Републике Србије, а поводом Светског Дана Рома, 8. априла, и једногодишњег председавања Србије Декадом инклузије Рома 2005-2015. Званицама су се на отварању обратили у име Народне банке Србије Невенка Савовић, саветник у Одељењу за комуникације, Надица Момиров, државни секретар у Министарству културе, Сретен Угричић, управник Народне библиотеке и Драгољуб Ацковић, аутор изложбе. Они су истакли јединственост и значај ове изложбе која, сведочећи о историји и развоју ромског писма и културе у Србији, на најлепши начин обележава Светски дан Рома.

На састанку Управног одбора Европске библиотеке, у Хагу 2006. године, Народна библиотека Србије изнела је предлог да се у сарадњи са националним библиотекама Европе креира јединствена Европска библиографија публикација на ромском језику, као и дигитална збирка највреднијих дела европске ромске писане баштине. Предлог је подржан, а Народна библиотека је прихватила задатак да руководи овим пројектом који ће ромску културу представити равноправно са осталим националним културама на порталу европске библиотеке. Изложба је организована на предлог господина Драгољуба Ацковића, који сарађује са Народном библиотеком на креирању ромских дигиталних збирки, да се ромска писана баштина представи и једном изложбом у Београду.

Ромска културна традиција је пре свега усмена, има веома богат и разноврстан репертоар усмено преношених предања и обухвата готово све жанрове од фолклорних прича и легенди све до наративне хумористичке прозе. С обзиром на то да је ромска писана реч у Србији и другим земљама права реткост, ова изложба представља јединствену прилику да посетиоци на једном месту виде ромске граматике, речнике, превод библије, књиге за децу, часописе и друга сведочанства ромске културе.

Изложба ће бити отворена до 8. маја 2009. године, сваког радног дана од 11 до 19 сати. Улаз је бесплатан.