latinica | english

Фотографије слепих аутора „Слике из мрака“

У изложбеном холу Народне банке Србије на Славији 13. маја 2009. отворена је изложба фотографија „Слике из мрака“, пројекат групе „Дечја земља“ подржан у оквиру програма донација Ерсте Банке култури у локалу „Центрифуга“, реализованог у сарадњи са Балканским фондом за локалне иницијативе. Изложбу је отворио гувернер Народне банке Радован Јелашић, а публици су се обратили и председник Извршног одбора Ерсте Банк Славко Царић, као и Светлана Логар, члан Управног одбора Балканског фонда за локалне иницијативе.

Покретањем изложбе „Слике из мрака“, средњошколци и студенти из организације „Дечја земља“ из Смедерева желели су да отворе нека од деликатних питања која се односе на локалну заједницу. Полазећи од чињенице да се слепе и слабовиде особе суочавају са истим проблемима као и њихови вршњаци, али са мањим разумевањем средине, одлучили су да покрену питање једнаких могућности промовисањем пројекта мултимедијалне изложбе „Слике из мрака“.

Инспиративна поставка представља низ од 50 фотографија слепих аутора од којих је свака засебно прикривена иза црног панела на којем је исписана мисао аутора фотографије о предмету сликања, а који прати запис на Брајевом писму. Наизглед немогућ задатак, на који су аутори Јелена Стојановић, Бранка Пешић, Милош Пржић, Мара Ожеговић и Наташа Филиповић одговорили уз помоћ својих видећих пријатеља, фотографисањем простора и људи са којима живе на основу сећања, стеченог искуства и комуникације са другима. Изложба је током претходних месеци већ била постављена у Смедереву и Чачку.

Програм донација у области културе у локалу „Центрифуга“ покренули су 2007. године Ерсте Банка и Балкански фонд за локалне иницијативе (БЦИФ) са намером да се подстакну млади од 15 до 30 година да покрену креативне културне садржаје у местима у Србији у којима послује Ерсте Банка, осим оних на територијама градова Београд, Ниш и Нови Сад. Средства су намењена локалним, омладинским непрофитним организацијама и неформалним групама које се на креативан начин баве питањима културног активизма у својим местима. Током претходне две године програм је окупио 12 иновативних пројеката из десет градова који су допринели покретању културних садржаја од стране младих за младе. Широк спектар тема којима се обраћају јавности представљају показатељ да у своје активности укључују питања која су од изузетног значаја за целокупну омладину Србије.

Позивамо вас да посетите ову интересантну изложбу која ће у Холу Народне банке Србије у Немањиној 17 бити отворена сваког радног дана од 10 до 16 сати до 24. маја, као и у оквиру Ноћи музеја 16. маја.