latinica | english

Изложба слика Богдана Мишчевића

У изложбеном холу Народне банке Србије на Славији  2. јуна 2009. отворена је изложба слика Богдана Мишчевића кога називају мајстором фантастичног реализма, најређег вида пресликавања стварности, надреализма или медиализма. Његово сликарство води неким свемирским косинама и морфолошким висинама, уз мноштво симбиоза разноврсних облика. Зато његову уметност не можемо дешифровати ни до краја разумети.

Изложбу је отворила Надица Момиров, државни секретар у Министарству културе Републике Србије, а присутнима се обратила Гордана Петковић, генерални секретар у Народној банци Србије и Томислав Ђорђевић, председник Скупштине општине Савски венац, који су својом подршком омогућили да ова поставка буде доступна београдској јавности.

Богдан Мишчевић рођен је 1936. године у малом селу на Кордуну. Његова љубав према књижевности довела га је у Београд где је имао значајну улогу у културном животу града. Средином 1963. године преселио се у Париз где се вратио сликарству - својој љубави из детињства. Од 1970. године са супругом живи и ради у Америци, где је имао бројне групне и самосталне изложбе на којима је освајао престижне награде. Самосталне изложбе га враћају 1984. године у родни крај, када је излагао у културним центрима Београда, Загреба и Топускoг. Богданове слике налазе се у бројним приватним колекцијама љубитеља његовог стваралаштва у Америци и Европи.

Изложба траје до 12. јуна и биће отворена за посетиоце сваког радног дана од 11.00 до 20.00 часова.