latinica | english

Изложбом слика Катарине Ивановић обележен јубилеј Народне банке Србије

У холу зграде Народне банке Србије на Славији у четвртак, 2. јула 2009. године, отворена је изложба слика Катарине Ивановић, прве српске жене сликарке. Повод за отварање изложбе било је обележавање јубилеја – 125 година од почетка рада Народне банке. Присутне представнике православне цркве, исламске заједнице, амбасада, културних, научних и државних установа, пригодним говором је поздравио гувернер Радован Јелашић, након чега су реч узели проф. др Мирослав Тимотијевић, највећи познавалац дела Катарине Ивановић, као и Снежана Миливојевић, аутор филма о Катрини Ивановић, који су присутни имали прилику да погледају. Изложбу је отворио министар културе Небојша Брадић.

Званицама, међу којима су били и премијер Мирко Цветковић, Муриљо Португал, потпредседник Међународног монетарног фонда, као и гувернери централних банака југоисточне и централне Европе, први се обратио гувернер Радован Јелашић. Он је истакао да је Народна банка за ових 125 година делила судбину српског народа: променила је 7 назива, била евакуисана из земље током оба светска рата, носила обележја различитих политичких режима, вршила монетарну власт на територији чија се величина често мењала, да би се на крају вратила на исто место, у здање у Краља Петра 12 и истом имену – Народна банка Србије. За све време постојања, Народна банка је остала верна својим основним принципима независности, дугорочне оријентисаности, професионалности и одговорног пословања.

Министар културе Небојша Брадић отворио је изложбу надахнутим говором у којем је нагласио да се у лепом и достојанственом изложбеном простору овом поставком, која је, баш као и Катарина Ивановић, дошла са разних страна, одаје признање уметници за храброст, исто колико и за таленат, да буде прва српска сликарка упамћена по свом стваралаштву.

Катарина Ивановић (1811 – 1882), која је живела и стварала у Мађарској, током периода буђења и јачања националне свести и романтичарског покрета у култури, слављена је као национална хероина поставши позната и као прва жена академик у Србији. Сликама рађеним у најбољем духу тада владајућег бидермајер стила, Катарина је тежила спајању српског и мађарског народа, што је био њен лични и уметнички мото.

Од 38 сачуваних дела из њеног сликарског опуса, у холу Народне банке на Славији до 30. септембра биће изложено укупно 18 слика из збирке Народног музеја у Београду, Мађарског народног музеја, Будимске епархије и Галерије Матице српске. Међу сликама се налазе и ремек дела Италијански виноградар, Аутопортрет и портрет цара Фердинанда V Хабзбуршког.

Отварање ове изложбе спојило је празник духа оличеног у непролазној вредности уметничких дела Катарине Ивановић и јубилеј једне од најугледнијих државних институција.

Изложба ће бити отворена до 30. септембра 2009. године сваког радног дана од 12 до 20 часова. Улаз је бесплатан.