latinica | english

На Славији отворена изложба Виктора Вазарелија

У четвртак, 4. марта у 19 часова, у холу зграде Народне банке Србије на Славији, отворена је изложба графика и објеката Виктора Вазарелија. Присутним представницима дипломатског кора и другим угледним званицама, међу којима је био и министар културе Небојша Брадић, обратио се гувернер Радован Јелашић, а  изложбу је свечано отворио амбасадор Републике Мађарске, Имре Варга.

Виктор Вазарели (1906-1997) био је теоретичар и најинвентивнији практичар оп-арта, важног правца у уметности 20. века, познатог и као оптичка уметност. Рођен је у Печују, у Мађарској, где након завршених студија у Будимпешти уписује Академију Мухеј, познату и као будимпештански Баухаус. Тамо се упознаје са тадашњим истраживањима на пољу боје и оптике. После своје прве самосталне изложбе у Будимпешти сели се у Париз 1930. године и посвећује анализи графике, као и експериментима заснованим на интеракцији облика и боје у стварању илузије покрета и тродимензионалних простора.

С обзиром на то да је Печуј ове године европска престоница културе, Амбасада Републике Мађарске одлучила је да организује велику путујућу изложбу овог познатог печујског уметника. Изложба је најпре била постављена у Новом Саду, а након Београда биће представљена у Вршцу, Зрењанину, Нишу, Суботици и другим градовима у Србији.

Изложба ће бити отворена до 2. априла сваког дана од 12 до 20 часова. Улаз је слободан. Мањи део поставке биће изложен у холу Београдског драмског позоришта, где ће публика моћи да види и кратки филм о Виктору Вазарелију.