latinica | english

У изложбеном холу Народне банке Србије на Славији отворена изложба о Милутину Миланковићу

У холу зграде Народне банке на Славији отворена је 16. јуна изложба о Милутину Миланковићу и његовом делу из области грађевинарства, у организацији Удружења грађана „Милутин Миланковић“ из Београда. Изложбу су отворили др Жарко Обрадовић, министар просвете и Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру у Влади Србије.

Милутин Миланковић је први српски доктор грађевинских наука. Ипак, његови радови из области грађевинарства леже у сенци радова из небеске механике и астрономске теорије  климатских промена које га сврставају међу врхунске научнике 20. века. Изложба у холу Народне банке Србије обухвата докуменате и фотографије, које сведоче о његовом животу и раду у области грађевинарства, од рођења у Даљу 1879. до смрти у Београду 1958. године.

Након завршене Високе техничке школе у Бечу, Милутин Миланковић је започео веома успешну инжењерску каријеру у овом граду где је пројектовао и извео велики број објеката у високоградњи и нискоградњи. Потом се 1909. године доселио у Београд и постао ванредни професор на Београдском универзитету. У то време његово ангажовање у области грађевинарства обухватило је, између осталог,статичке прорачуне Команде ваздухопловства у Земуну и Ковнице новца у Топчидеру, као и мостове на прузи Књажевац – Зајечар. Академски сенат Велике техничке школе у у Бечу доделио му је Златну докторску диплому, а последњи пут је посетио Беч 1955. године и том приликом одржао предавање на Високој техничкој школи Бечког универзитета, на којој је и сам дипломирао.

Изложба ће бити отворена до 29. јуна радним данима од 10 до 18 часова. Улаз је бесплатан.