latinica | english

Представљен награђени рад "4кома3"

У оквиру изложбе продуцираних радова награде “Мангелос” за 2008-2009. годину, у холу НБС на Славији од 21. јуна постављен је рад младог уметника Николе Марковића “4кома3”.

Награда носи име значајног уметника, родоначелника концептуалне праксе и историчара уметности са простора бивше Југославије, Димитрија Башичевића Мангелоса. Установљена је 2002. године од стране Центра за савремену уметност у Београду и The Foundation for a Civil Society (FSC) из Њујорка као део регионалног пројекта Young Visual Atists` Award, с идејом успостављања годишње награде која за циљ има да омогући једном младом уметнику из Србије резиденцијални боравак у Америци.

Рад „Четири кома три“ представља стан чија је квадратура добијена на основу новца који просечном грађанину у Србији према подацима из 2008. године остаје за рату стана када се од његове плате одузму трошкови потрошачке корпе. Са тако добијеном месечном ратом од 2.452 динара просечан становник Србије би могао да купи стан величине 4.3 м2. То је инсталација немогућег животног окружења добијеног из реалних претпоставки, и поставља питања услова и цене коју у транзиционом друштву плаћамо за (не)видљиви напредак.