latinica | english

Изложба јапанске наивне уметности

У холу зграде НБС на Славији у уторак, 6. јула, отворена је изложба Друштва јапанске савремене наивне уметности. Изложбу је отворио амбасадор Јапана у Србији, господин Тошио Цунозаки. Пре Београда, слике су представљене и на изложбама у Ковачици и Новом Саду, што су уједно и прве изложбе овог друштва у иностранству. 

Изложба савремене јапанске наивне уметности у Галерији Центра за посетиоце НБС настала је као резултат наставка узајамне сарадње српских и јапанских наивних уметника, који гаје обострано поштовање према специфичностима уметничког израза којим се одликује њихово стваралаштво. Овом јединствном догађају претходила је Изложба српске наивне уметности у Метрополитен музеју у Токију 2007. године, која је изазвала велико интересовање тамошњих медија и посетилаца. 

Према речима ликовног критичара Такећија Уемуре из Јапана, уметник кроз наивно сликарство трага безграничним дубинама људског духа и осећања, подстичући могућности сликарског израза. Стилски израз се у наивној уметности не ослања искључиво на сликарство, већ се преплиће и са другим жанровским изразима као што су музички, драмски и књижевни. Уметнички израз наиве остварен је кроз развој света фантастике, романтичних појава, света сатире, хумора и карикатуре. 

Ову јединствену и маштовиту изложбу можете погледати до 26. јула сваког радног дана од 10 до 18 сати.