latinica | english

Отворена изложба „Нешто лепо у теби”

У петак, 17. септембра, у холу на Славији отворена је изложба уметника ометених у развоју под називом „Нешто лепо у теби“, у оквиру изложбеног програма Центра за посетиоце Народне банке Србије. Присутнима су се на отварању обратили представници организације Пер.Арт, иницијатора изложбе, као и представници Народне банке и Ерсте банке које су помогле организацију изложбе.

Изложба „Нешто лепо у теби“ представља избор радова са изложби „Преписивање текста“,  „Ликови“, „Трешња Ловор Лешник Зова Дуд“  и „Веома важна особа“, насталих у периоду од 2005. до 2010. године у оквиру програма Уметност и инклузија организације Пер.Арт. Поред ликовних дела, изложена је и амбијентална инсталација, чиме је потпуније представљено стваралаштво полазника овог програма.

Програм Уметност и инклузија постоји од 1999. године. Основни циљеви програма су стварање услова за непосредну сарадњу особа са интелектуалном ометеношћу и професионалних уметника из области ликовне, плесне и позоришне уметности, као и јавно представљање резултата ове сарадње - представа, изложби и кратких књижевних форми - равноправно са другим актуелним уметничким пројектима на домаћој и међународној уметничкој сцени.

Током претходних година кроз различите циклусе уметничких и истраживачких радионица чланови Пер.Арт-а су заједно са афирмисаним уметницима проучавали савремена и традиционална ликовна изражајна средства и форме и развијали сопствени ликовни израз.

Циљ изложбе је да истакне значај и вишегодишње присуство особа са интелектуалном ометеношћу на домаћој савременој ликовној сцени чиме би се допринело даљој афирмацији ове популације путем њиховог стваралачког рада.

Изложба ће бити отворена до 30. септембра, радним данима од 10 до 18 сати. Улаз је бесплатан.