latinica | english

Одржан Четврти фестивал науке

Четврти фестивал науке, под покровитељством Министарства за науку и технолошки развој, одржан је од 3. до 5. децембра на три локације: у Студентском културном центру, бившој Робној кући „Клуз“ и, по први пут, у холу Народне банке Србије на Славији.

На Фестивалу науке је учествовало више од 300 научника из 36 научних институција, а посетило га је преко 19.000 људи. Млади научници су, занимљивим огледима, предавањима и радионицама, посетиоцима на разумљив и забаван начин приближили наизглед компликован свет науке. Како зарадити први милион, Да ли вам је мама терориста, Како запалити воду..., само је мали део питања на која су посетиоци могли да нађу одговор.

У бившој Робној кући „Клуз”, велико интересовање су изазвали хемијски експерименти, поставка из области машинства, са неколико авиона и једним симулатором летења, као и поставка из области физике, у оквиру које су посетиоци могли да свирају на ласерској харфи, теремину и тибетанској чинији.

У холу Народне банке Србије одржан је посебан програм „СУТРА”. Он је, као фестивал у оквиру фестивала, представио спој уметности, науке и друштва, с нагласком на њиховој симбиози и сложености међусобних односа, као и променама кроз које непрестано пролазе.