latinica | english

Изложба "Визе за пут у слободу - шпанске дипломате суочене са холокаустом"

У холу Народне банке Србије у Немањиној 17 отворена је, у среду, 13. априла, изложба „Визе за пут у слободу – шпанске дипломате суочене с холокаустом" у организацији шпанског Министарства за спољне послове и сарадњу и Сефардског дома „Израел” из Мадрида. Изложбу је, у присуству бројних званица, отворио амбасадор Шпаније у Србији његова екселенција Ињиго Паласио Еспања.

Изложба представља омаж једном броју шпанских дипломата који су, на сопствену иницијативу, током Другог светског рата пружали помоћ Јеврејима прогоњеним од нациста.

Између 1939. и 1945. године, хиљаде Јевреја жртава нацистичких расних закона успело је да побегне и спасе живот захваљујући ангажовању и хуманитарном раду шпанских дипломата, који су то радили под врло тешким околностима. За време дипломатске службе у земљама под немачком управом или управом колаборационистичких влада у окупираним земљама, те дипломате су упознавале своје министарство са прогоном по расној основи и његовим страшним последицама. Интервенисали су у корист жртава код немачких власти и локалних влада, вршећи притисак како би била прихваћена конзуларна заштита Шпаније у корист Јевреја сефардског порекла. Првих година, око 35.000 европских Јевреја се спасло тако што су прешли границу са Шпанијом, било илегално, било захваљујући визи коју су им издавали шпански конзули.

Према речима амбасадора Шпаније, били су то људи који су, суочени с варварством, знали да буду на висини задатка и да се, уместо да окрену главу на другу страну, снажно заузму како би олакшали безизлазну ситуацију у којој су се нашле хиљаде људских бића.

Част нам је и задовољство што ћемо у наредних месец дана бити домаћини изложбе која сведочи о томе да човечност и солидарност могу да тријумфују и у најмрачнијим тренуцима.

Изложба ће бити отворена до 15. маја, радним данима од 10 до 18 сати, као и викендом од 10 до 14 сати. Улаз је бесплатан.