latinica | english

Parallel Nippon - савремена јапанска архитектура 1996-2006

Изложба Parallel Nippon на илустративан и модеран начин, путем фотопринтова и архитектонских макета, представља најоригиналнија и најсмелија решења савремене јапанске архитектуре, дела јапанских архитеката настала између 1996. и 2006. године.

Изложбу Parallel Nippon у галерији Народне банке Србије на Славији отвориће Њ. Е. Амбасадор Јапана у Републици Србији, господин Тошио Цунозаки, 15. септембра 2011. у 18 часова, а посетиоци ће моћи да је погледају до 10. октобра, радним данима од 10 до 18 часова. Улаз је слободан.

Ова међународна путујућа изложба конципирана је у сарадњи Архитектонског института Јапана и Јапанске фондације крајем 2006. године када је први пут приказана у Токију, уз подршку токијског Метрополитен музеја фотографије. У Београду ће бити приређена у организацији Амбасаде Јапана и Народне банке Србије, а након тога ће бити изложена у још неколико градова широм света у наредних десетак година.

Изложбу чине висококвалитетни фотопринтови великих димензија, дрвене и папирне (оригами) архитектонске макете, а прати је и одговарајући филм о јапанској савременој архитектури и информативни панели са текстовима јапанских експерата, професора и архитеката.

Изложба је тематски подељена у четири циклуса: Urban (Циклус града), Life (Циклус живота), Culture (Циклус културе) и Dwelling (Циклус становања), представљајући револуционарна, иновативна и прогресивна архитектонска остварења различитих намена, у одговарајућим амбијентима и срединама, реализована не само у Јапану већ и широм света као пројекти јапанских архитеката.  Селекција дела приказаних на изложби укључује разноврсна здања, од масивних инфраструктурних грађевина, као што су аеродроми и луке, до приватних резиденција и домова, просторно сведених и економичних.

Изложба је осмишљена и избор фотопринтова направљен са идејом да архитектуру прикаже као сложену активност која у себи сажима културу, технологију и економију, али и снажан израз људске креативности. Циљ изложбе јесте да упозна свет са великим достигнућима јапанских архитеката, односно да допринесе бољем разумевању и прихватању нових архитектонских пракси широм света, на основу приказаних примера.

Креативна архитектонска решења приказана на изложби презентују уједно и социјални и културни контекст савременог Јапана са краја XX и почетка XXИ века, обележавајући прелаз са „bubble“ на „ post-bubble“ период.  У Јапану, у коме је грађевинска индустрија најразвијенија, и запошљава око 6 милиона људи, број подигнутих архитектонских здања такође је позамашан. Од половине 1990-их Јапан се суочио са периодом економске рецесије (познатим као „изгубљена деценија“) који је проузроковао да, услед борбе да се одговори  глобалној конкуренцији, индустрија претрпи драстичне реформе, које су затим консеквентно утицале и на промену животног стила.

Изложба Parallel Nippon се, тако, бави питањем ре-евалуације архитектуре и архитеката у социјалном и културном контексту Јапана, односно на који начин се архитекте активно укључују у процесе одлучивања у друштву, развијајући иновативне концепте, као активни чиниоци друштва, пре него прихватајући пасиван став пуких извршилаца поруџбина.

Период илустрован изложбом управо представља период „урбане регенерације“, вођене градском политиком која је имала за циљ враћање вредности градским срединама, оживљавање улица и градских тргова новим естетско-функционалним решењима, и стварање нових градских пејзажа, уз налажење инспирације у културном наслеђу и историји, као и промовисање заштите природне  средине и рециклирање,  за разлику од претходног приступа усредсређеног искључиво на функционалност. Развија се блиска веза између природе и животне средине са једне, и уметности односно архитектуре, са друге стране. Граница између уметника и архитекте је постала танка, о чему сведоче дела великих јапанских и светских архитеката – Тадао Андо, Јошио Танигући, Тојоо Ито и други.

 

 

 

 

Parallel Nippon - Savremena japanska arhitektura 1996-2006