latinica | english

Изложба слика Павела Хајка

У изложбеном простору у холу зграде Народне банке Србије на Славији, 15. јануара у 19.00 часова, отворена је ретроспективна изложба наивног уметника из Ковачице сликара Павела Хајка. Изложба је организована у сарадњи Народне банке Србије и Фондације „Бабка“.

Павел Хајко један је од најистакнутијих сликара средње генерације школе наивне уметности из Ковачице. Овом изложбом обележава 60 година живота и 40 година рада. На изложби је представљено око 70 слика које су добар пример неотупелог смисла за метафору, поезију стварности и сан у боји, а уједно пружају и увид у хронологију развоја Хајковог сликарства, као и у аутентичност његовог ликовног израза и нарације.

Изложбу су свечано отворили гувернер Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић и амбасадор Републике Словачке Јан Варсо. Присутнима су се обратили и Павел Бабка, оснивач Фондације „Бабка“, Драган Миленковић, аутор текста за каталог, и на крају сам аутор Павел Хајко. На отварању је наступио и словачки музички ансамбл „Росицка“, који је извео сплет словачких народних песама.

Свечаном отварању присуствовали су амбасадор Јапана Тошио Цунозаки са супругом, амбасадор Белорусије Владимир Чушов и амбасадор Индонезије Самуел Самсон.

Изложба ће бити отворена до 15. фебруара.