latinica | english

Изложба слика Слободана Сотирова „Пролеће у Србији“

У холу зграде Народне банке Србије на Славији, Немањина 17, у среду, 12. марта, у 19.00 часова биће свечано отворена изложба слика академског сликара Слободана Сотирова. Изложени радови припадају циклусу слика под називом „Пролеће у Србији“.

У овом циклусу, насталом у неколико последњих година, сликар се бави темом мртве природе и портрета. У каталогу за ову изложбу историчар уметности Дејан Ђорић каже: „У сликарству Сотирова догодио се битан обрт у виду прожимања апстракције и реализма, али не формалних, већ поетичких вредности те две можда једино важне парадигме када је реч о уметности… Сотиров узима најбоље из ових уметности, а еликсир који ствара је чиста ликовност, одсуство приче и спољашњих утицаја…“.

Изложбу ће отворити историчар уметности др Сташа Живковић. Слободан Сотиров је рођен 1926. године у Пироту. Студирао је на Академији ликовних уметности у Софији и Београду. Приредио је преко педесет самосталних и учествовао на преко сто колективних изложби у земљи и иностранству (Италија, Швајцарска, Америка и др.). Године 1964. награђен је Златном палетом УЛУС-а, а 1997. за допринос култури – бугарском медаљом „Иван Вазов“.

Изложба траје до 16. априла.