latinica | english

Народна банка Србије обележила „Светску недељу новца“

Народна банка Србије je од 10. до 14. марта обележила „Светску недељу новца“, која је покренута на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине с циљем да се програми финансијског описмењавања приближе сваком детету. Организована је радионица „Мој буџет и ја“ за средњошколце из Трговачке школе, Средње економске школе „Нада Димић“ из Београда и Средње школе „Гуча“ из Лучана. Радионица је намењена старијем узрасту и има за циљ да развије финансијску културу код младих. Савладавајући основне финансијске појмове, млади уче како да управљају својим новцем и планирају буџет. У оквиру радионице „Динар наш новац“, ученицима Основне школе „Коста Абрашевић“ и млађим средњошколцима из Правно-пословне школе из Београда представљен је историјат новца, историјат динара, заштитне карактеристике оптицајних новчаница и рад Народне банке Србије.

Гостујући у Ваљеву, Народна банка Србије је 13. марта за студенте Пословног факултета Универзитета Сингидунум организовала два турнира у „Монетури“. Више од 25 студената прве и друге године овог факултета такмичило се у вођењу монетарне политике.

Ради промоције финансијске едукације деце и омладине коју спроводи Народна банка Србије, одржано је предавање за професоре из Трговачке, Правно-пословне и Прве економске школе из Београда, у оквиру кога су представљена четири приручника: „Народна банка Србије – централна банка наше земље“, „Инфлација – узроци и последице“, „Новац кроз историју – новац у Србији“ и „Лажни новац и како га препознати“. Професори су упознати и са садржајем радионица и пратећим дидактичким материјалом.

За студенте са Универзитета Franklin из Швајцарске одржао је предавање на тему „Улога Народне банке Србије у остварењу монетарне политике у Србији“.

Изложбени простор Народне банке Србије организовано су посетила деца из вртића „Теразије, ученици Основне школе „Дринка Павловић“ и Средње економске школе из Лознице, студенти Факултета за правне и пословне студије, као и професори и учесници радионица, који су, уз стручно вођење, погледали основну поставку „Новац на тлу Србије“ обогаћену тематским изложбама „Процес ковања новца“ и „Динар наш новац“. Посетиоцима је био доступан и видео-материјал, као и интерактивни садржаји. На крају, сви посетиоци су као сувенир добили имитацију новчанице са сопственим ликом.