latinica | english

Изложба у Народној банци Србије на Славији „Уметност – данас”

Изложба под називом „Уметност – данас” биће отворена у уторак, 13. августа, у 19 часова, у изложбеном простору Народне банке Србије на Славији (Немањина 17).

Изложбу приређује Асоцијација српских архитеката из Београда (АСА), у сарадњи са Удружењем ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), Арт центром из Новог Сада и Народном банком Србије.

На изложби ће бити представљена нова уметничка остварења најистакнутијих стваралаца савремене ликовне сцене, примењене уметности и архитектуре Србије.

„Ово је прва изложба те врсте која истовремено обухвата најзначајнија дела око двеста познатих српских аутора на пољу архитектуре, сликарства, архитектонског дизајна, индустријског и графичког дизајна, примењеног сликарства, вајарства, уметности керамике, сценографије, костимографије, уметности савремених медија, уметничке фотографије и других области примењених и ликовних уметности.

Њен циљ је да стручној јавности и широј публици пружи целовити увид у годишњу продукцију, а кроз њу и потенцијале савремених архитеката и уметника у Србији. Посебно, пројекат је усмерен према оном сегменту нашег друштва у којем постоји потреба за брзим развојем, где допринос могу да дају примењени уметници: према привредницима, предузећима у којима се примењују савремене технологије повезане с примењеном уметношћу итд.

Након изложбе биће објављена јединствена монографија Атлас ликовних уметника Србије 2, која садржи дела репрезентативних излагача на овој изложби, њихове биографије и уметничке исказе. Монографија је штампана у великом формату и на великом броју страна у боји”, каже архитекта и историчар уметности Слободан Малдини, кустос изложбе и председник Асоцијација српских архитеката из Београда.

Изложбу ће отворити представници Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, представници Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, Арт центра из Новог Сада и Асоцијације српских архитеката из Београда.

Изложба ће бити отворена за јавност до 6. септембра, сваког радног дана од 10 до 18 часова.