latinica | english
 

Дешавања

30.06.2007.

Уведени нови садржаји у изложбеном простору Народне банке Србије

Изложбени простор Народне банке Србије у Улици краља Петра 12 обогаћен је током 2007. године новим интерактивним садржајима, који чине посету још занимљивијом. Поред хронолошког комплетирања и ажурирања новим издањима оптицајног новца, посетиоци могу да погледају ручну пресу за ковање новца. Реч је о копији „Крафтове“ пресе за израду кованог новца, коју је обезбедила Ковница новца у Топчидеру, као и ронделе за ковање.

Одраслим посетиоцима на располагању је компјутер, који преко локалне верзије интернета омогућава приступ разним информацијама о Народној банци Србије и Центру за посетиоце, као и речник економских појмова на српском и енглеском језику.

За индивидуалне посете обезбеђен је аудио-водич, пропратни аудио-материјал на српском и енглеском језику који посетиоце води кроз основну поставку „Новац на тлу Србије – од најраније појаве до данас“ и тематску изложбу „Динар – наш новац“. Аудио-водич је уједно намењен и за слепе и слабовиде, који на тај начин могу да пропрате изложбе.

Посетиоцима је на располагању и увеличавајућа лампа и УВ лампа помоћу којих могу да провере невидљива обележја заштите новчаница од фалсификовања.

Новина у изложбеном простору су и витрина са апоенима папирног и кованог новца евра, као и представљање три фазе уништаја новчаница.

Увођење нових садржаја део је опредељења Народне банке Србије да основну изложбену поставку стално обогаћује и допуњава како би на приступачан, едукативан и забаван начин приближила посетиоцима своју улогу и активности.

Центар за посетиоце

     <<<