latinica | english
 

Дешавања

04.07.2014.

Одржана годишња конференција Међународног комитета музеја новца и банкарства – ICOMON 2014

Народна банка Србије, у години када обележава 130 година од почетка рада и десет година рада Центра за посетиоце, била је од 1. до 4. јула 2014. године домаћин годишње конференције Међународног комитета музеја новца и банкарства – ICOMON, струковне музејске организације под патронатом Унеска. Конференција, која је окупила 49 учесника из 24 земље света с пет континената, одржана је први пут у Југоисточној Европи, чиме је одато признање Народној банци Србије за изложбене и едукативне активности које спроводи у оквиру Центра за посетиоце. Конференцију су свечано отворили Веселин Пјешчић, вицегувернер Народне банке Србије, Кристел Сколарт, председница ICOMON-а, и Славко Спасић, председник ICOM-а Србије. У име Центра за посетиоце Народне банке Србије учеснике конференције је поздравила Лана Крунић, директор Одељења за комуникације.

Конференција је била посвећена очувању баштине и финансијској едукацији коју спроводе музеји новца централних и других банака и музејске институције учесница конференције из Русије, Велике Британије, Француске, Швајцарске, Холандије, Финске, Италије, Аустралије, Црне Горе, Македоније, Марока, Либана, Кипра, Кине, Литваније, Уганде, Мозамбика, Анголе, Сједињених Америчких Држава, Бразила, Аустралије, Индонезије, Јапана и Србије, домаћина конференције.
Конференцији су присуствовали представници 17 централних банака из: Русије, Велике Британије, Холандије, Италије, Црне Горе, Македоније, Марока, Либана, Литваније, Кипра, Кине, Уганде, Анголе, Мозамбика, Индонезије, Бразила и Србије. Своје активности и искуства, кроз презентације, представили су учесници из 15 институција.
Поводом обележавања јубилеја Народне банке, у холу модерне зграде на Славији, гувернер Јоргованка Табаковић свечано је отворила изложбу аутора из девет земаља учесница Годишње конференције ICOMON-а 2014. године (Мароко, Индонезија, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Јапан, Бразил, Црна Гора, Македонија и Србија) под називом „Знањем победи“, које су представиле своје активности кроз плакате, фотографије, новчанице и кованице, као и едукативне материјале. У исто време, ретроспективном изложбом Центра за посетиоце Народне банке Србије, која је била посвећена десетогодишњици рада, приказани су одабрани садржаји из ранијих изложбених и едукативних активности, а који су преко позивница, плаката, принтова, фотографија, новчаница, каталога и деплијана овековечени као документ за будуће генерације.

Центар за посетиоце

     <<<