latinica | english
 

Дешавања

03.04.2017.

Народна банка Србије обележила Светску недељу новца

Народна банка Србије је од 27. марта до 1. априла, обележила Светску недељу новца, која се организује на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине у целом свету.

Поред посете Центру за посетиоце Народне банке Србије у Улици краља Петра 12 и стручно вођење кроз сталну поставку и тематске изложбе, реализоване су и друге активности на тему финансијског образовања за младе: Радионице „Мој буџет и ја”, „Лажни новац и како га препознати”, „Знамените личности на динарским оптицајним новчаницама” и „Динар наш новац”; турнири у едукативним играма „Монетура” и „Финансије за касније”; стручно предавање за ученике средњих школа; гостовање студената Економског факултета из Косовске Митровице у Народној банци Србије, као и представљање активности Народне банке Србије из области финансијске едукације на школском сајму културе „Тржница идеја”, у просторијама Историјског музеја Југославије.

Активности су се спроводиле у објекту Народне банке Србије у Београду у Улици краља Петра 12, у Основној школи „Карађорђе” у Београду, на Факултету за економију, финансије и администрацију – ФЕФА у Београду, у Економско-трговинској школи у Крушевцу и на школском сајму културе „Тржница идеја”, у просторијама Историјског музеја Југославије.

У овогодишњем обележавању поменуте манифестације, Народна банка је неке од активности спровела први пут у сарадњи с Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Препознајући значај, разноврсност и квалитет активности на пољу финансијског образовања младих које спроводи Народна банка Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја се обратило Народној банци за сарадњу поводом обележавања ове манифестације. Поред тога, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је изразило интересовање за образовни материјал који је израдила Народна банка Србије за децу и омладину и на свом сајту www.eprosveta.rs поставило је линк ка Центру за посетиоце Народне банке Србије како би се корисници тог сајта могли да упознају са активностима, програмима, материјалима и добром праксом Народне банке Србије на пољу финансијског описмењавања деце и омладине и да их користе у планирању својих активности. Уједно, Министарство је упутило препоруку директорима основних школа да користе објављене материјале за припрему и реализацију активности које је Министарство планирало током ове манифестације.

Светска недеља новца представља акцију чији су циљеви едукација деце и омладине о новцу, штедњи, предузетништву и сличним темама кроз забавне и интерактивне активности. Активности у оквиру Светске недеље новца организују школе, универзитети, министарства, централне банке и друге финансијске и образовне институције широм света.

Центар за посетиоце

     <<<