latinica | english
 

Дешавања

16.04.2018.

„Дан отворених врата” у Народној банци Србије

Народна банка Србије је у суботу, 14. априла, од 10 до 16 часова, обележила „Дан отворених врата”. Тог дана, најшира јавност је имала прилику да посети изложбено-едукативни простор и свечани хол Народне банке Србије у Улици краља Петра бр. 12.

Поред тога што су могли да виде унутрашњост зграде, која представља једно од највећих и најлепших архитектонских остварења у Београду у 19. веку, због чега је сврстана у споменике културе, посетиоци су имали прилику и да се, путем изложбених поставки, боље упознају са историјатом новца, улогом централне банке и њеним институционалним значајем.

У изложбено-едукативном простору, посетиоци су могли да погледају основну изложбену поставку „Новац на тлу Србије”, као и тематске изложбе „Динар наш новац” и „Израда кованог новца – од идејног решења до реализације”.

У свечаном холу била је представљена изложба „Ђорђе Вајферт, живот и време”. Ова изложба је посвећена животу и раду Ђорђа Вајферта, доживотног почасног гувернера Народне банке Србије. Интересантан део изложбе била је и јединствена сценографија „Ђорђе Вајферт”, поред које су посетиоци могли да се фотографишу.

Такође, посетиоци су имали могућност да провере веродостојност новчаница кроз лупу и УВ лампу за проверу заштитних елемената новчаница, подигну златну полугу, пропрате процес ковања новца на преси за ручно ковање новца, као и да се фотографишу за новчаницу са сопственим ликом.

Центар за посетиоце

     <<<