2024-04-01 13:59:41.0

Изложба „Мирослављево јеванђеље и Српски псалтир”

У изложбеном простору Народне банке Србије на Славији (Немањина 17) у среду, 3. априла, у 19 часова, биће отворена изложба факсимила два најзначајнија српска средњовековна рукописа – Мирослављевог јеванђеља и Српског псалтира.

У изради факсимила Мирослављевог јеванђеља и осмишљавању изложбе учествовало је 300 водећих стручњака у овој области, а на изложбама организованим у протекле четири године у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Русији (Москва и Санкт Петербург) и земљама чланицама Европске уније с његовим историјатом упознало се око 1.400.000 посетилаца. Изложба у Москви пропраћена је као догађај од највишег културног значаја. Од 2022. године саставни део изложбе о Мирослављевом јеванђељу чини и факсимил Српског псалтира, писаног и осликаног неколико година пре Косовске битке, који се, као највреднија књига коју поседује, чува у Баварској државној библиотеци у Минхену. Унеско је 2005. године у свој регистар „Памћење света”, у којем се налазе 120 највреднијих рукописа од значаја за човечанство, уврстио и Мирослављево јеванђеље. У предлогу за укључење у овај регистар наводи се да је српски средњовековни рукопис из 1170. године један од најбогатијих рукописа те врсте и најважнији представник стила насталог спајањем италијанског и византијског утицаја. Према академику Војиславу Ђурићу, Српски псалтир (молитвеник), настао крајем 14. века, најраскошнија је српска књига из средњег века. Оба факсимила откупиле су највеће светске библиотеке и универзитети. Пет примерака Мирослављевог јеванђеља, дар донатора из Србије, током изложбе у Грачаници уручено је манастирима на Косову и Метохији, а председник Србије је 2017. и 2022. године положио заклетву на овом факсимилу.

Кроз бурну историју и садржај ових рукописа посетиоце ће водити носилац пројекта Вељко Топаловић из Удружења за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ, који предводи међународни тим проучавалаца српских и европских средњовековних рукописа, и инок Сава. Поред изложбе, посетиоци ће моћи да погледају и документарни филм о историји Мирослављевог јеванђеља „У почетку беше реч”, редитеља Бошка Савковића, који је освојио бројне награде на светским фестивалима.

Изложбу ће, уз представнике Удружења МЈ ММФ, отворити ученици Лазар Рајић и Данило Арнаутовић.

Изложба траје до 12. априла, а може да се погледа радним данима од 10 до 18 часова. Групне посете ученика основних и средњих школа организују се од 3. до 5. и од 8. до 12. априла од 10 до 18 часова и потребно их је заказати (тел. 063/289 770 и 060 44 25 783).

Улаз је слободан.

Центар за посетиоце