latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Изложба Народне банке Србије „Српски новац од 13. до 21. века” у Народном музеју у Крагујевцу

Поводом одржавања „Октобарских свечаности” у Крагујевцу, Народна банка Србије ће од 25. октобра до 18. новембра гостовати у Народном музеју у Крагујевцу, у Конаку кнеза Михаила, са изложбом „Српски новац од 13. до 21. века”.

На изложби ће бити представљено историјско наслеђе српске државности, духовности и свеопште културе од 13. века до данас. Изложба хронолошки приказује српски новац током читавог постојања државе Србије – током средњег века, у обновљеној држави у 19. и почетком 20. века,  после Првог светског рата у заједници југословенских земаља (најпре у Краљевини, а касније и социјалистичкој Југославији), у заједници с Црном Гором, те од времена њеног поновног појављивања као самосталне државе 2006. године.

Посматрајући приказ монетарне историје Србије путем пажљиво одабраних примерака новца, посетиоци ће бити сведоци успона и достигнућа наше државе, њених великих настојања и амбиција, али и падова, ратова и разарања.

Поред тога, део поставке је посвећен оснивању и раду Народне банке Србије.

Као резултат дугогодишње сарадње Народне банке Србије и Народног музеја у Крагујевцу грађани Крагујевца имаће прилику да се упознају с богатом нумизматичком збирком Народне банке од њеног оснивања до данас.

Изложба је премијерно приказана јавности у Мисији Републике Србије у Бриселу, у мају 2012. године, а у Београду, у холу објекта Народне банке Србије на Славији, у јулу 2013. године, поводом Дана Банке.

Кабинет гувернера