latinica | english

Народна банка Србије обележава Светску недељу новца од 14. до 18. марта

Народна банка Србије је од 14. до 18. марта бројним активностима које су обухватиле младе свих узраста обележила Светску недељу новца (Global Money Week – GMW), која се на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине (Child and Youth Finance International - CYFI) обележава сваке године у целом свету.
Поред обиласка изложбеног простора у згради НБС у ул. Краља Петра 12, уз стручно вођење запослених кроз сталну поставку и тематске изложбе, који је био организован за учеснике из Београда, госте из Економске школе и са Економског факултета у Суботици, и Економског факултета у Новом Саду, спроведен је низ активности на теме из финансијске едукације за децу и омладину.

Ученици V, VI и VIII разреда Основне школе „Филип Кљајић Фића“ из Београда учествовали су на конкурсу за најбољи рад на теме: „Ко учи знаће, ко штеди имаће“, „Шта можемо да урадимо с новцем?“, „Шта бисте волели да будете - цврчак или мрав?“, и „Да ли бисте волели да радите у Народној банци Србије?“. Учесници, чија су два рада запослени у Одсеку НБС за изложбе и едукацију најбоље оценили, и који су своје радове представили током посете Народној банци Србије, добили су на поклон књигу „Мој новац“.
За ученике средњих школа и за студенте одржана је, прилагођена узрасту, радионица „Мој буџет и ја“, која је пружила учесницима нова знања из области одговорног понашања с новцем и планирања буџета, као и едукативне игре „Монетура“ и „Финансије за касније“, које су увеле учеснике у свет креирања и спровођења монетарне политике и у свет финансијских производа. Поред тога, одржано је предавање за средњошколце на тему „Платне картице“. На овај начин, млади су могли да се упознају и са садржајима који нису заступљени у редовном образовном програму. У овим активностима учествовали су ученици Економске школе из Суботице, Економске школе „Нада Димић“ из Земуна, студенти Економског факултета из Београда, Економског факултета из Суботице, Економског факултета из Новог Сада и Факултета за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“ из Новог Сада.

Активности су одржане у згради Народне банке Србије у ул. Краља Петра 12, у Правно-пословној школи и на Економском факултету у Београду, као и на Факултету за правне и пословне студије „др Лазар Вркатић“ у Новом Саду. Поред наведених садржаја, Народна банка Србије је своје образовне програме намењене младима представила на трибини под називом „Дечја потрошачка социјализација“, која је поводом Светске недеље новца организована на Економском факултету у Београду.

Светска недеља новца представља глобалну акцију чији су циљеви едукација деце и омладине о новцу, штедњи, предузетништву и сличним темама кроз забавне и интерактивне активности

 

 

 

 

18. 3. 2016. Народна банка Србије обележила Светску недељу новца

18. 3. 2016. Народна банка Србије обележила Светску недељу новца

18. 3. 2016. Народна банка Србије обележила Светску недељу новца