latinica | english

О Центру за посетиоце

Са основним циљем да допринесе подизању општег нивоа знања најшире јавности о улози централне банке у друштву, Народна банка Србије, као модерна национална и европска институција, покренула је у 2004. години нови вид активности – изложбено-едукативни рад.

Центар за посетиоце Народне банке Србије је специфичан едукативно-изложбени центар са основном музејском поставком, повременим изложбама и пратећим образовним програмима и интерактивним садржајима. Програми намењени јавности реализују се у две зграде Народне банке Србије:

  • у ул. Краља Петра 12 и 
  • у ул. Немањиној 17

Као конкретизација политике отворености Народне банке према јавности, Центар представља место за ваннаставно образовање, где се обједињује финансијска и културно-историјска едукација, намењена најширој јавности, пре свега младима.

Поред Београда, Центар за посетиоце спроводи активности и у другим градовима у Србији.

Центар за посетиоце је добитник годишње Награде Националног комитета Међународног савета музеја (ICOM) за пројекат године у 2007. години. Награда је додељена поводом обележавања Међународног дана музеја, 18. маја, а у образложењу које је тим поводом дала Комисија, између осталог, стоји:
„Оснивање Центра за посетиоце и његове активности представљају јединствен музеолошки пројекат у нашој средини, који може да послужи као пример другим значајним државним институцијама, што је Комисију определило у одлуци да му додели Награду за пројекат године“.

♦♦

Међународно признање Народној банци Србије за допринос финансијској едукацији деце и омладине 
– Амстердам, 2. април 2012.
Признање за изванредан допринос Народне банке Србије, њено визионарство и иновативан приступ, које примењује на пољу финансијске едукације младих у својој држави (Country Award) свечано је уручено представницима Народне банке Србије, на првом Међународном самиту за финансијску едукацију и инклузију деце и омладине, одржаном у Амстердаму 2012. године у организацији међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине (Child and Youth Finance International).

Опште информације:

У објекту Народне банке Србије у Краља Петра 12 грађани могу да погледају основну изложбену поставку Народне банке Србије „Новац на тлу Србије од најраније појаве до данас“ и пратеће тематске изложбе. Радно време је сваког радног дана од 10 до 16 часова. У том периоду се одржавају и едукативне активности.

Посете школа и група се унапред заказују и прилагођене су узрасту, профилу и захтевима посетилаца.

Групна посета је посета која обухвата групу од 15 до 30 посетилаца у трајању до 60 минута по групи. Захтев за посету подноси овлашћено лице на бројеве телефона 011/302-71-28 и 011/302-73-64 или писмено – на имејл-адресу izlozba@nbs.rs или факс 011/328-22-85. Датум и термин посете биће потврђени након што овлашћено лице достави списак посетилаца и потврду да је група упозната с Правилима понашања у Изложбено-едукативном центру Народне банке Србије и да ће их поштовати током посете.

Језици: српски и енглески.

Улаз, стручно представљање, предавања, едукативни програми и интерактивни садржаји су бесплатни!

У објекту Народне банке Србије у Немањина 17 одржавају се гостујуће изложбе, као и друштвено-културни догађаји. Радно време је сваког радног дана од 10 до 18 часова.

У објектима Народне банке Србије омогућен је приступ особама са инвалидитетом.

Најчешће постављана питања [...]

Visitor Centre of the National Bank of Serbia as a Place of Social Harmony
(Центар за посетиоце Народне банке Србије као место друштвене хармоније)
Весна Ковач и Сандра Јаконић
(Romanian Journal of Museums, 2010)

Информације за излагаче:

  

 

 

 

 

 

Centar za posetioce 

Видео записи:

Видео-записе на сајту мoжете гледати
и слушати уколико имате инсталиран
Windows Media Player или Real Player.