latinica | english

Збирке

Током своје историје дуге преко 130 година, Народна банка Србије је стекла велики број вредности које представљају својеврстан преглед развоја њених активности и које су тесно повезане с делатношћу Банке. Новац, предмети који су били у употреби, уметничка и вајарска дела, наменски намештај, историјска документа и фотографије и старе књиге груписани су и формирају збирке, које се повремено излажу у склопу изложбених активности Центра за посетиоце Народне банке Србије. Те збирке су сведоци континуитета трајања не само Банке већ и српске државе, а њихов суштински смисао је у очувању вредности за будуће генерације.

Нумизматика 

Нумизматичка збирка Народне банке Србије једна је од значајнијих јавних збирки ове врсте у земљи. Обједињује хронолошки: антички, средњовековни, нововековни и савремени новац, а у ширем смислу збирку чине и хартије од вредности и медаље.

Уметничка и вајарска дела

Народна банка Србије поседује збирку ликовних и вајарских дела домаћих и страних уметника 19. и 20. века. Од сликара заступљена су дела, између осталог Уроша Предића, Бете Вукановић, Васе Поморишца, Милана Коњовић, Петра Лубарде, Миће Поповића, Милоша Шобајић и других, а од вајара дела Ђорђа Јовановића, Саве Боцара, Ханибала де Лота, Павла Пејовић.

Употребни предмети  и намештај

Збирку чине предмети коришћени у свакодневном Банчином раду, као што су ваге за мерење племенитих метала, писаће и рачунарске машине, касе, канцеларијски прибор и сл., као и комади намештаја са знаком Банке, зидни и стајаћи сатови и друго.

Архивски фонд – историјска документа

Народна банка Србије поседује архивску грађу од изузетног културно-историјског значаја у континуитету од оснивања Привилеговане народне банке Краљевине Србије, 1884. године, до данашњих дана.

Књиге и стручна литература

Библиотека, основана 1928. године у оквиру Одељења за економска изучавања Народне банке Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, поседује обимну домаћу и страну стручну литературу.

 

 

 

 

 

zbirke_1

arhiv_pismo

zbirke_1

zbirke_1