latinica | english

Изложбе

 

Основна изложбена поставка Народне банке Србије

На свој јубилеј, у јулу 2004. године, Народна банка Србије је по први пут отворила врата за посетиоце и изложбеном поставком, под називом „Новац на тлу Србије од најраније појаве до данас“, представила најширој јавности део своје нумизматичке збирке. Основна поставка је данас употпуњена тематском изложбом „Фалсификати“, која је посвећена обележјима заштите новчаница од фалсификовања, и изложбом „Ковани новац Србије“, којом је приказан процес израде кованог новца.

 

Новац на тлу Србије

Фалсификати

Израда кованог новца

Тематске изложбе и гостовања Народне банке Србије

Обележавајући важне датуме из историје Народне банке, као и у оквиру културних манифестација од ширег значаја Центар за посетиоце је организовао више тематских изложби. Председавање Републике Србије Комитету министара Савета Европе 2007. године било је повод за прву изложбу Народне банке у иностранству – у централној згради Савета Европе у Стразбуру приређена је изложба „Народна банка Србије – национална и европска институција“. Након изложбе у Стразбуру, уследила су гостовања у Паризу и Бриселу.

Платформом развоја едукативно-изложбених активности, Центар за посетиоце је покренуо, као једну од редовних активности, гостовања у градовима у унутрашњости Србије изложбене поставке "Новац на тлу Србије од најновије појаве до данас", са пратећим образовним програмима.

 

Одржане тематске изложбе и гостовања 

Гостовања у Народној банци Србије

Поред изложби у историјском здању банке (у ул. Краља Петра), бројни културни догађаји одржавају се у холу нове зграде на Славији. Убрзо након усељења у зграду 2006. године, изложбом "Пролазак кроз трезор" сликарке Оље Ивањицки хол је отворен за јавност као изложбени простор. У њему су се до данас представили бројни уметници из земље и иностранства, а ту су излагане и уметничке збирке београдских музеја, који су због реконструкције затворени за посетиоце.

Услови за излагаче