latinica | english

Едукативне активности Народне банке Србије

У корак са светом, схватајући потребу и значај финансијског образовања младих, Центар за посетиоце од 2005. године спроводи програме финансијског образовања за младе узраста од пет до 19 година. На предавањима и креативним радионицама млади се, између осталог, упознају са историјатом новца и динара, појмом и улогом централне банке у финансијском и монетарном систему земље, значајем штедње, негативним последицама инфлације, банкарским производима и фалсификатима новца и на који начин их препознати.

Финансијско образовање младих је утолико важније јер ће се они као будући учесници на финансијском тржишту суочавати са све већим финансијским ризицима и све сложенијим финансијским производима. Поред тога, млади су одлични посредници – они шире нове навике и нову културу међу осталим делом популације и утичу на своје окружење – родитеље и породицу пре свега. Уосталом, одлуке које они буду доносили у будућности утицаће не само на њих саме и њихово блиско окружење већ и на ширу друштвену заједницу.

Појмови и начин вођења образовних активности прилагођени су према категоријама учесника, старосној доби и посебним захтевима просветних радника или других учесника.

Едукативне активности организују се у Београду и градовима широм Србије.

 

Светска недеља новца

Од 2013. године Народна банка Србије учествује у манифестацији „Светска недеља новца“ (Global Money Week), коју широм света у марту организује Међународни покрет за финансијску едукацију и инклузију деце и омладине (Child and Youth Finance International). Том приликом спроводе се активности на тему финансијске едукације младих за ученике основних и средњих школа и студенте како у Београду, тако и широм Србије.