latinica | english

За просветне раднике

Едукација просветних радника и прилагођавање образовних садржаја које нуди Центар за посетиоце њиховим потребама један је од значајних сегмената рада. Циљ је да се континуирано одржава сараднички однос с наставницима и професорима, будући да је њихова улога у друштву, као посредницима у образовном процесу, веома важна. Приликом групних посета изложбеном простору Народне банке Србије или током гостовања широм Србије просветни радници добијају информације о томе како да пренесу знања из области финансијске едукације које нису покривене редовним наставним програмом, а које могу користити у наставним предметима које предају.

Приручници намењени наставницима:

  • Новац кроз историју – новац у Србији
  • Лажни новац и како га препознати – динар, евро и долар
  • Инфлација – узроци и последице
  • Народна банка Србије – централна банка наше земље

Финансијска писменост, у пуном смислу те речи, обухвата понашање, знање, разумевање и умеће коришћења финансијских производа. Финансијска едукација младих је веома важна, поготово сада када се суочавају с финансијским ризицима и појавом све сложенијих финансијских производа. После економске кризе и развоја националних стратегија за финансијску едукацију младих, питање финансијске писмености у оквиру наставних програма постепено добија на значају.

Народна банка Србије организује семинаре за наставнике и професоре основних и средњих школа – главне посреднике у образовном процесу. Циљ семинара је да се подигне ниво знања и подстакну креативни потенцијали неопходни за преношење знања о основним економским и финансијским појмовима.

Материјали и активности намењени наставницима и професорима обухватају све аспекте финансијске едукације. Просветни радници ће на тај начин бити оспособљени да ученицима пружају нове информације о новцу и његовом коришћењу, као и о другим појмовима из области економије и финансија. 

 

 

 

 

 

 

Priručnik \"Istorijat novca\"

Priručnik \"Lažni novac i kako ga prepoznati\"

Приручници