latinica | english
 

Дешавања

30.04.2019.

Изложба „Век брата Јакала”

У изложбеном простору Народне банке Србије на Славији, 8. априла, отворена је документарна изложба „Век брата Јакала”. Овом изложбом, удружење грађана Кућа ромске културе обележило је Међународни дан Рома и сто година од рођења великана ромског покрета Слободана Лале Берберског.

Слободан Берберски, један од утемељивача ромског културног и политичког идентитета, објавио је петнаест песничких збирки, више есеја и позоришних критика. На првом Светском конгресу Рома, одржаном у Лондону 8. априла 1971, изабран је за председника Светске организације Рома. На изложби је представљена и публикација „Век брата Јакала”, као и бројни оригинални документи и фотографије који говоре о животу и раду овог значајног ромског књижевника.

Изложбу су отворили Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара, Јадранка Стојановић, представник Фонда за отворено друштво, и др Драгољуб Ацковић, директор удружења Кућа ромске културе. Срба Иванов, председник Савета Музеја ромске културе, доделио је златне и сребрне повеље захвалности појединцима заслужним за афирмацију ромског народа и ромске културе.

Изложба je билa отворена за јавност до 25. априла 2019. године.

Центар за посетиоце

     <<<