latinica | english
 

Дешавања

19.11.2019.

Изложба Народне банке Србије „Српски новац од 13. до 21. века” у Народном музеју у Крагујевцу

Поводом одржавања „Октобарских свечаности” у Крагујевцу, Народна банка Србије je од 25. октобра до 18. новембра гостовала у Народном музеју у Крагујевцу, у Конаку кнеза Михаила, са изложбом „Српски новац од 13. до 21. века”.

На изложби је било представљено историјско наслеђе српске државности, духовности и свеопште културе од 13. века до данас. На изложби је хронолошки приказан српски новац током читавог постојања државе Србије – током средњег века, у обновљеној држави у 19. и почетком 20. века, после Првог светског рата у заједници југословенских земаља (најпре у Краљевини, а касније и социјалистичкој Југославији), у заједници с Црном Гором, те од времена њеног поновног појављивања као самосталне државе 2006. године.

Посматрајући приказ монетарне историје Србије путем пажљиво одабраних примерака новца, посетиоци су имали прилику да буду сведоци успона и достигнућа наше државе, њених великих настојања и амбиција, али и падова, ратова и разарања. Поред тога, део поставке је био посвећен оснивању и раду Народне банке Србије.

Као резултат дугогодишње сарадње Народне банке Србије и Народног музеја у Крагујевцу, грађани Крагујевца су имали прилику да се упознају с богатом нумизматичком збирком Народне банке од њеног оснивања до данас.

Изложба је премијерно приказана јавности у мају 2012. године, у  Мисији Републике Србије у Бриселу, а  након тога  у јулу 2013. године, поводом Дана Банке, у изложбеном простору Народне банке Србије на Славији.

Центар за посетиоце

     <<<